Dampen driver over bassenget som ligger helt ute i havgapet to kilometer utenfor Bergen sentrum. Gradestokken viser fem hustrige vårgrader i lufta, og 35 komfortable varmegrader i bassenget.
I over hundre år har folk pakket badetøyet og satt kursen for Nordnes, ruslet gjennom den ærverdige parken, slentret ned trappene, gått mot den lave, blekgrønne trebygningen, og hoppet ut i bassenget vår, sommer og tidlig høst. I 1910 ble badet bygget av private rikfolk, hovedsakelig som et hygienetiltak.
Ønske om oase
Etterhvert overtok Bergen kommune driften av badet, og i 2017 ba AdO Arena – et kommunalt eid AS – om å få ansvaret for det.
For Håkon Egeberg Johannessen, daglig leder i AdO Arena, hadde en drøm. Han tenkte at i vår tid, med stadig større fortetting, vil folks behov for grønne og blå oaser øke. Så hva med et helårs, utendørs sjøbad, varmet opp av fjernvarme?
Smart samarbeid
Veien dit var bokstavelig talt ikke så lang, for i Bergen samordner de graveprosjekter. Det effektiviserer jobben og reduserer partenes kostnader og publikums ulemper. Gjennom fellesprosjektet kom fjernvarmen nærmere sjøbadet enn noensinne og vinterbading var innen rekkevidde. Likevel var det en utfordring å få varmen helt frem.
— For sjøbadet ligger helt ute på pynten hvor det er berg, forklarer Martin Horne, leder for vekst og forretningsutvikling hos Eviny Termo.
— Vi pleier å grave ned rørene, her måtte vi legge rørene de siste metrene utenpå berget og kapsle dem inn.
Høsten 2019 var jobben gjort, da ble Nordnes sjøbad et av Bergens fem hundre tilkoblingspunkter for miljøvennlig fjernvarme.
Det aller viktigste er å gi et skikkelig bra tilbud til innbyggerne i kommunen. Dette er en investering i folkehelsen.
Håkon Egeberg JOhannesen, daglig leder i ado arena
På sommertid holder det riktignok med den nye varmepumpen på 180 kilowatt for å varme opp vannet, men i de kaldere månedene sørger fjernvarmen for at bassenget når 35 grader – og året rundt gir den varmt dusjvann og ditto gulv. Siden oppstart er det levert 1,2 millioner kilowattimer fjernvarme-energi til sjøbadet.
Perfekt til formålet
— Det som er fint med fjernvarmen i Bergen er at den holder høy nok temperatur. Det gir varmen som trengs. For det er jo det som er sjarmen med å bade utendørs når det er kaldt: at det er skikkelig godt og varmt i vannet, påpeker Horne.
Prosjektet hadde knappe marginer, og ble ingen stor butikk for Eviny. Hvor mye fjernvarme som trengs til å varme opp sjøbadet er vanskelig å tallfeste.
— Det er et lite bidrag i den store sammenhengen, men dette er en del av vårt samfunnsansvar, konstaterer Martin Horne.
Vinterbading ga rekordbesøk
Før AdO Arena kom på banen, hadde Nordnes sjøbad i snitt 12.000 besøkende hver sesong. Med helårsdrift og vinterbading har kurven steget bratt, med foreløpig rekord på 56.000 besøkende i 2021 — og det til tross for korona.
Innen fjernvarmen fikk sving på basseng-temperaturen, forsøkte en særdeles ustabil pumpe å varme det opp.
— Men det var ikke mulig å komme over 25-26 grader, så det var ikke aktuelt med vinterbading i det hele tatt. Fjernvarmen har gitt et helt annet mulighetsrom – og trukket helt andre grupper til badet, ivrer daglig leder i AdO Arena, Håkon Egeberg Johannessen.
Med de gode besøkstallene mener han det ikke vil ta så mange årene før fjernvarme-investeringen blir god business.
— Men det aller viktigste er å gi et skikkelig bra tilbud til innbyggerne i kommunen. Dette er en investering i folkehelsen.
Vurderer kilde for vinterbading
Både Oslo og Kristiansand planlegger vinterbading utendørs, men løsning for oppvarmingskilde er ikke landet.
Neste år åpner et utendørsbasseng på Bystranda i Kristiansand.
— Vi er i anbudsprosessens sluttfase, sier Thomas Ovnan, driftssjef ved Aquarama som står bak prosjektet.
Selve anlegget skal kobles til fjernvarme fra Agder energi, men hvorvidt utendørsbassenget skal varmes opp av den, er ikke avgjort.
— Aquarama har tjue ventilasjonsanlegg som produserer varme, det kan også være en aktuell løsning, sier han, og understreker at fjernvarmen må være konkurransedyktig for at man ikke skal velge alternative varmekilder.
— I Oslo er det planer om et flytende sjøbad, men hverken lokalisering eller de tekniske løsningene er besluttet, opplyser Stein Kolstø, enhetsdirektør ved plan- og bygningsetaten i Oslo kommune.
Sandnes åpner etter planen sitt sjøbad på Blixvalen i 2023, mens Ålesund vurderer en tilsvarende løsning.
Eviny
Bergen
Hver dag jobber Eviny for at samfunnet skal drives av evig fornybar energi. Vi skal ta ansvar for fremtidens energiutfordringer og bidra til å kutte utslipp. En av våre visjoner er at overskuddsenergi som allerede finnes tilgjengelig i samfunnet skal tas i bruk og gjøres til nytte.