Havets miljø-hemmelighet

Claus Heen fra Oslofjord Varme sørger for at både Scandic-hotellet og resten av Fornebu varmes og kjøles med Lysakerfjorden.

Lysakerfjorden ligger grå og kald, et par båter gir brummende gass, og i lufta seiler skrikende måker. Fjordens overflate røper ikke hvilken miljø-hemmelighet den rommer. Et lite stykke fra strandkanten ligger hotellet.

Og der inne, gjennom hovedinngangen, forbi resepsjonen, ned to etasjer, bak de parkerte bilene, gjennom den doble døren med gule varselskilt står utstyret: energisentralen, den som bruker sjøvann til fjernvarme og -kjøling. Riktignok ligger den på sin egen tomt, men er så integrert i hotellet at den fremstår som en del av parkeringsgarasjen. 

Det er under båtene, 400 meter ut i fjorden, 30 meter ned i dypet, det hele begynner. Der suges vannet inn i et rør, videre til pumpekummen ved Sjøflyhavna kro, deretter bort til denne massive energisentralen, som så forsyner hotellet og store deler av bebyggelsen på Fornebu med både varme og kulde. I 2021 produserte sentralen totalt 45 GWh. Det tilsvarer oppvarmingen til ca 7500 leiligheter.  

Det fint å vite at vi, som en stor bedrift med et høyt energiforbruk, utnytter de naturressursene vi omgir oss med og kan bidra til en mer miljøvennlig drift av lokalene våre

Hotellsjef Ferdinando Vicinanza, Scandic Fornebu

Perfekt bakvendtland i fjorden

Fjorden kunne knapt vært bedre til formålet. For om vinteren er vannet varmest, om sommeren er det kaldest på den dybden vannet hentes.

— Oslofjorden, som Lysakerfjorden er en del av, er en terskelfjord. Det betyr at du får et temperaturmessig etterslep på mange måneder. Gjennom vinteren er vannet der nede i dypet varmest, sier Claus Heen (bildet øverst), avdelingsleder for plan og utbygging i Oslofjord Varme AS. 

— Det er bra for oss, for det er da vi trenger varme. Etterhvert faller temperaturen litt, og i mai-juni ligger den et par grader lavere enn midt på vinteren. Det er perfekt, for det er da vi har behov for kjøling, sier Heen. 

Det innebærer at noe av kjølingen kan dekkes med direkte varmeveksling med det kalde sjøvannet. Også kalt frikjøling.

Det er lite som avslører at kjelleren på Scandic Fornebu rommer en stor energisentral med fjorden som kilde. Selv den påkrevde pipa er dekorert som et kunstverk.

Slutt på sløsing av høyverdig energi

Heen har jobbet med fjernvarme og – kjøling i flere tiår.

Før var det helt klart mindre bevissthet rundt miljøgevinsten, men selv om den er større nå, er det nok mange som tenker at “det kan gjerne være miljøvennlig, så lenge det ikke er for dyrt”.

— Norge er et av de få landene i verden som  i stor skala bruker elektrisitet rett inn i en panelovn. Det er en veldig sløsing med høyverdig energi. Er du bare ute etter å få det varmere – eller kaldere – inne enn ute,  bør du rett og slett bruke noe annet. Som min foreleser ved NTNU  sa: Det er som å fyre med høvla ved å bruke strøm til oppvarming, smiler Heen.

Hotellsjef Ferdinando Vicinanza er fornøyd med at Scnadic Fornebu både varmes og kjøles av fjorden rett utenfor hotellet. (Foto: Scandic Hotels Norge)

God følelse

Til daglig tenker ikke Ferdinando Vicinanza over at hans hotell varmes og kjøles på denne måten. Vicinanza er sjef på Scandic Fornebu.

— Men når jeg tenker over det er det fint å vite at vi som en stor bedrift med et høyt energiforbruk som skal tilfredsstille ulike komfort-behov for mange ulike typer mennesker, utnytter de naturressursene vi omgir oss med, og kan bidra til en mer miljøvennlig drift av lokalene våre.

Oslofjord varme

Sandvika

Oslofjord Varme har benyttet overskuddsenergi og fornybare energiressurser til å produsere fjernvarme/-kjøling siden 1988 og har 18 ansatte. Oslofjord Varme definere overskuddsenergi som spillvarme fra avløpsvann, sjøvann og grunnvarme. Vi produserer årlig ca. 250 GWh fjernvarme, det tilsvarer oppvarmingen av rundt 12 000 husstander, i tillegg produserer vi årlig omtrent 70 GWh kjøling.

Les mer om Oslofjord varme