Kloakk, sol og flis gir grønt naturgress for landslaget

Landslagskaptein Martin Ødegaard kan botre seg på grønt naturgress allerede i mars.

Få dager før privatlandskampen på Ullevaal mot Tsjekkia i kan landslagssjef Ståle Solbakkens utvalgte boltre seg på grønt naturgress på Lillestrøm: Martin Ødegaard, Oscar Bobb – og alle de andre fotballheltene. Rundt gressmatta ved Vigernesjordet på Lillestrøm er det mars-grått, men selve banen er saftig grønn og klar for takling. 

– En seier i kunstgressdebatten, sier landslagstrener Solbakken om de gode treningsforholdene. Solbakken har lenge ivret for at de største og beste klubbene bør spille på ekte gress og har ønsket å holde diskusjonen varm. At det allerede i mars er grønt naturgress tilgjengelig på Lillestrøm gir ham gode argumenter.

GLAD I NATURGRESS: Været er kjølig, men naturgresset er grønt. Banen på Lillestrøm er et sterkt argument i kunstgressdebatten, mener landslagssjef Ståle Solbakken.

Miljøsmart oppvarming

15. februar var banen gjemt under en meter snø. Fem dager etter var den snøfri. Det sørget fjernvarme for. Snart var bakken så lun at spiringen kom i gang, og allerede 7. mars ble gresset klippet første gang. Det forteller Johan Holth som er banesjef i LSK. 

– Det viktige med å få banen grønn så tidlig som vi gjør er at det skal være optimale treningsforhold for herrelandslaget når de skal spille sine kamper på Ullevaal Stadion, der det også er naturgress. Man vil alltid trene på samme forhold som man skal spille kamper på. De fleste spillerne på landslaget spiller også på naturgress i sine hjemklubber. Toppfotball skal helst i min mening spilles på naturgress, fastslår Holth.

PERFEKT UNDERLAG: Å trene på samme underlag som på kamparenaen er viktig. Her er blant andre Martin Ødegaard og Oscar Bobb i sving.

– Gresset ble grønt og fint til sesongstart, konstaterer Thomas Key Kristiansen mens landslagsgutta varmer opp i bakgrunnen.

Han er rådgiver for fornybar energi i Akershus Energi Varme.

Avløpsvann, solfangere og flis

– Når man først skal bruke energi til å varme opp en fotballbane, er dette en av de grønneste måtene å gjøre det på, fastslår Key Kristiansen.

For varmen er smart energiutnyttelse i praksis, den kommer fra renset avløpsvann, solfangere og flis.

– Avfallsstoffer og fornybar overskuddsenergi som ellers ville gått til spille om den ikke ble brukt i vårt fjernvarmenett på Lillestrøm, forklarer han.

Å varme banen på annet vis var ikke noe reelt alternativ.

– Strøm, pellets eller gass ville krevd mer av både kunden og miljøet. Det er heller ikke sikkert at det lokale strømnettet ville hatt kapasitet, sier Key Kristiansen.

Her er trioen som har sørger for grønt gress – med god hjelp fra fjernvarme: Fra venstre banemester Terje Hveding, baneassistent Vegard Sommerud og banesjef Johan Holth.

– Å trene på samme underlag som man spiller avgjørende kamper er viktig, fastslår Holth.

Da gjelder det å få gresset til å gro så tidlig som mulig. Han skryter av samarbeidet med Akershus Energi Varme generelt og deres tekniker Jørgen Pettersen  spesielt. Pettersen har bistått LSK med styring og drift av varmen.

Fra fossil til fornybar energi

Treningsbanen sto ferdig i 2023, kostet rundt ti millioner kroner, er et spleiselag mellom LSK og Norges fotballforbund, og holder internasjonal standard. 2024 blir banens første fulle sesong for treningsbanen som fikk fjernvarme på enkelt vis. Røropplegget var allerede klart.

– For en del år siden gikk to av LSKs fotballbaner over fra fossil til fornybar oppvarming. For å si det enkelt: Da gjenbrukte vi de gamle rørene og fjernet en gammel gasskjel som ikke hadde vært i bruk på lenge, sier Key Kristiansen.

LEVERER OVERSKUDDSENERGI: Undervarme fra fjernvarmen Lillestrøm for gresset til å gro, forklarer Thomas Key Kristiansen i Akershus Energi Varme.

Grønt naturgress fra påske til jul

Men å styre undervarmen optimalt har til tider vært litt utfordrende. Så da den ene treningsbanen skulle rives og gjenoppstå i Premier League-standard kom Akershus Energi Varme bokstavelig talt på, ja, banen igjen. Siden har de samarbeidet tett og godt med LSK for å energieffektivisere bruken av undervarme. 

Fjernvarmen luner bakken og sikrer grønt naturgress fra rundt 15. februar og frem til 1. mai, så er det på’n igjen fra begynnelsen av oktober og frem til et stykke ut desember.

– En ting er å holde sesongen gående når det ikke er kommet frost i bakken, å få gresset til å gro er adskillig mer utfordrende, sier Thomas Key Kristiansen der han står på den grønne, fine fasiten.
Mens norske verdensstjerner leker seg på det grønne gresset i bakgrunnen.

Akershus Energi Varme

Lillestrøm

Akershus Energi Varme har levert fjernvarme- og kjøling siden 2005. Selskapet har i dag fem konsesjonsområder og 16 ansatte.

Les mer om Akershus Energi Varme